Bu haber 9862 kez okundu.

Sıcak havalar, beslenme problemleri ve uyku kumpası bozuklukları gibi etmenler diyabetlinin kan şekerini negatif etkileyebilir. Ancak, şeker hastalarının bu yarıyılda cazip de olsa bazı yaz meyvelerinden uzak durmaları ya da çok az harcamaları gerekiyor…Giderek çoğalan diyabetli rakamı, yanlış beslenmenin düzenlenememesi, uzuv zararı, rehabilitasyon ile alakalı güçlükler sebebiyle hastalık giderek ehemmiyetli hale gelmektedir. Bir diyabetlinin hastalık hakimiyetinde en ehemmiyetli parametre kan şekerinin tertip edilmesidir. Yaz ayları bir diyabetlinin kumpasını daha rahatça bozabildiği aylardır. Memorial Suadiye Tıp Merkezi Dahiliye Kısmı’nden Uz. Dr. İsmail Yağız, bir diyabetlinin yaz tatilinde yapmaması gerekenler hakkında bilgi verdi. Özetleyelim.

Sıcaklarla birlikte bol terleme, bedenden su ve elektrolit kaybına neden olarak beklenmedik bir anda kan şekerinizi yükseltebilir. Tansiyon düşüklüğü veya yüksekliğiyle birleştiğinde daha korkunç neticeler doğurabilir. Güneşin dik açıyla geldiği 11.00- 17.00 saatleri arasında güneşten uzak durun. SU YERİNE DEĞİŞİK SIVILARI SEÇİM ETMEYİN Yaz aylarında genelde şu yanlışı yaparız. Su yerine meyve suları, soda, kola, çay ve kahve gibi suyun yerine geçtiğini düşündüğümüz ferahlatan özellikli akışkanlar harcarız. Ne Yazık Ki bu akışkanlar hem kan şekerinin oynamasına neden olur hem de bedenden akışkan atarak akışkan kaybını daha da derinleştirir. Özellikle diyabetik hastaların meyve suyu, içki, bol kafeinli meşrubatlar içmemesini, onların yerine bol ölçüde su harcamasını öneriyoruz.Bir diyabetlinin yapmaması gereken en ehemmiyetli maddelerden biri üryan ayakla gezmektir. Üryan ayakla yürüyüşler, diyabetlinin ten tamlığı bozulduğundan kan şekeri sebebiyle beden korunması zayıfladığından ve ayrıca şekere bağlı ayakta asap yaralanması sebebiyle hissizlik, anlaşmalar olabileceğinden ayak enfeksiyonlarına neden olabilir.

Çilek, üzüm, incir, kavun, karpuz, vişne gibi yaz meyveleri yüksek glisemik indekse sahiptir. Kan şekerinizi aniden yükseltebilir. Diyabetlinin bu cins yaz meyvelerinden uzak durması, hakimiyetli biçimde yalnızca tadına bakmak ismine bir ölçek yemesi uygundur. Bunlar dışında dondurma, soğutulmuş tatlı kapsayan her türlü yiyecek, pastalar diyabetlinin perhizinde bulunmaması gereken gıdalardır. ÖĞÜN ATLAMAYIN Yazın yapılan en büyük yanlışlardan biri, sabah geç kahvaltı öğlen öğününü sıçranması, gece geç yenen akşam yemekleridir. Bu öğün kumpasında ne yazık ki diyabetlinin yapması gereken 3 ana, 3 ara öğün ilkeyi bozulmuş olur. Uyku kumpasını bozmayın

Uyku kumpasını bozmayın Klimalı, çok sıcak ve rutubetli civarlarda yatmak güç olabilir. Uyku kumpasın bozulması bir stres çoğaldırıcı tesir olarak kan şekerinizi bozabilir. Uykusunu alamayan bir hasta, enerji veren meşrubatlara yönelebilir, atıştırmaları artırabilir bunlar da şeker balansını etkileyebilir. Serin ve suskun bir etrafta uykunuzu almaya çalışın. Yağlı gıdalara mesafe… Özellikle ağır ve yağlı yemekler insülin mukavemetinizi daha da artırabilir, kolesterol balansınızı bozabilir. Daha hafif, akışkan içeriği fazla, kızarma değil zeytinyağlı besinlerin, bol sebzenin harcandığı, kırmızı et yerine balığın seçim edildiği bir beslenme biçimi sağlamalısınız. EGZERSİZE DEVAM Yaz aylarında dikkat edilmesi gereken ehemmiyetli kaideler egzersizi bırakmamaktır. KONTROLLERİ AKSATMAYIN En çok yaşadığımız kasvetlerden biri de, diyabetik hastanın yaz tatilinde hekiminden ve hakimiyetten uzaklaşmasıdır. İLACINIZI UNUTMAYIN Gittiğiniz her mekanda kullandığınız ilaçlarınızı bulamayabilirsiniz, erişmeniz güç olabilir.

Anahtar Kelimeler:
Misafir Avatar
İsim
Email
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.